Istoria ciocolatei și tipuri de ciocolată

Ciocolata este una dintre cele mai iubite gustări din întreaga lume, aflându-se printre deserturile preferate ale oamenilor de toate vârstele. De-a lungul timpului, ea a fost încorporată în fel și fel de preparate, torturile cu ciocolată nelipsind din rândul lor. În ceea ce privește istoria ciocolatei, arborii de cacao își au originea în America Centrală și de Sud, fructele produse de ei conținând boabe de cacao ce trec mai apoi printr-un proces de uscare și prăjire. Istoria acestui proces poate fi trasată către Olmeci, vechea civilizație Mesoamericană responsabilă pentru transformarea boabelor de cacao în ciocolată, ea fiind mai apoi folosită în scopuri medicinale în timpul ceremoniilor și ritualurilor.


Ani buni mai târziu, ciocolata a ajuns să fie venerată de către civilizația Mayașă, ea fiind consumată sub formă lichidă și amestecată de cele mai multe ori cu alte ingrediente, având un gust amar și complet diferit de ceea ce cunoaștem astăzi. Băutura era consumată des, având o importanță deosebită în cultura Mayașă și fiind numită “xocolatl”. În jurul secolului al XVI-lea, civilizația Aztecă a ajuns să considere ciocolata drept un dar din partea zeilor. Ea era considerată mai importantă decât aurul, fiind folosită de foarte multe ori drept monedă de schimb. În perioada aceasta era consumată tot sub formă lichidă, băutura fiind savurată în principal de către clasele superioare, de cele mai multe ori drept afrodisiac, fiind știut faptul că împăratul aztec Montezuma obișnuia să consume în jur de 50 de pahare pe zi.


Tot în secolul al XVI-lea ciocolata și-a făcut simțită prezența în Spania, iar mai apoi în alte țări europene precum Franța sau Italia. Spre sfârșitul secolului al XVI-lea, ciocolata s-a extins semnificativ în Europa, iar cererea ei a atins cote uriașe. Aici a fost făcută însă trecerea de la o băutură amară la una fierbinte și dulce prin amestecarea ei cu miere sau zahăr, dar și cu diverse alte condimente precum scorțișoară. Băutura era consumată tot în rândul claselor superioare, dând astfel naștere mai multor “case” de ciocolată concepute în special pentru cei înstăriți, în același timp crescând și numărul plantațiilor de cacao.


În anul 1828 a avut loc ceea ce unii numesc “Revoluția ciocolatei”, deoarece procesul ei de realizare a trecut de la unul manual la unul automatizat odată cu invenția presei de ciocolată. Această presă transforma boabele de cacao prăjite într-o pudră de cacao ce era mai apoi amestecată cu lichide și turnată în matrițe pentru a fi convertită în tableta de ciocolată pe care o cunoaștem astăzi. Acest proces a însemnat trecerea către producerea în masă a ciocolatei, făcând desertul dulce accesibil la scară largă. În anul 1876 ciocolata cu lapte și-a făcut apariția și în Elveția, ea dând naștere și multitudinilor de companii de familie renumite ce au început producerea ei în masă sub diferite forme și în diferite cantități.Astăzi, ciocolata modernă este rafinată și produsă în masă, fiind considerată de cele mai multe ori ca fiind un aliment nesănătos. Cu toate acestea, unii ciocolatieri continuă să respecte vechiul proces de creare manuală a desertului, folosind ingrediente cât mai pure, și asigurând astfel o alternativă mai sigură de consum a acestui desert. În acest sens, ciocolata neagră este considerată a fi cea mai sănătoasă opțiune, fiind bogată în antioxidanți și reprezentând ingredientul perfect pentru un tort.


Există diferite tipuri de ciocolată, însă cele trei arome principale sunt ciocolata cu lapte, cea albă și cea neagră. În funcție de ele pot fi create diferite variațiuni ale aromelor prin modificarea procesului de creație. Acest proces de creație este unic pentru fiecare dintre cele trei, rezultând într-o diferențiere clară a gustului, culorii și texturii. Cu toate acestea, la baza oricărui tip de ciocolată stau boabele de cacao care trec printr-un proces ce presupune fermentare, uscare și măcinare, prin intermediul lui fiind creat lichiorul de ciocolată. Lichiorul trece la rândul lui printr-un proces în urma căruia sunt obținute praful și untul de cacao. Mai apoi ele sunt utilizate pentru obținerea celor trei gusturi specifice, respectiv ciocolata cu lapte, cea albă și cea neagră.


Ciocolata cu lapte este obținută prin combinarea lichiorului de ciocolată cu zahăr și lapte, uneori fiind adăugată și lecitină. Gustul ei dulce trădează prezența zahărului într-o cantitate mai ridicată. Textura ei este una ușoară, aflându-se printre cele mai populare arome. Ciocolata albă este obținută prin combinarea unor ingrediente precum untul de cacao, a zahărului, laptelui, lecitinei și uneori vaniliei. Ca și în cazul celei cu lapte, ciocolata albă este dulce, având o aromă specifică. Textura ei este una ușoară și cremoasă datorită ingredientelor folosite, ea diferențiindu-se prin faptul că nu conține substanțe solide de cacao. Lipsa lor este și cea răspunzătoare pentru diferența de culoare dintre aceasta și restul tipurilor de ciocolată. În ceea ce privește ciocolata neagră, ea combină elemente precum lichiorul de ciocolată și zahărul, uneori putând fi adăugate și ingrediente precum vanilia sau lecitina. Zahărul este adăugat într-o cantitate scăzută ce îi conferă un gust amărui, motiv pentru care este denumită de multă ori ciocolată amăruie. În ceea ce privește textura, acest tip de ciocolată este mai solid, lipsa laptelui și cantitatea scăzută de zahăr fiind responsabile în acest sens. Aroma ei ușor amăruie o face să fie mai puțin populară în rândul copiilor și mai apreciată în rândul adulților pentru beneficiile ei nutriționale, pentru antioxidanții și mineralele pe care le conține. Aceste trei arome sunt cele mai întâlnite, existând diferite variațiuni ale lor, alte elemente fiind adăugate pentru crearea diverselor sortimente.


Astfel, istoria ciocolatei ne confirmă faptul că acesteia i-a fost acordată o importanță deosebită dintotdeauna. Desigur, în ziua de astăzi nu mai vorbim de folosirea în ritualuri șiceremonii sacre sau de venerarea ei, dar zilele în care râvnim la gustul dulce și bogat ne aduc parcă mai aproape de aceste vechi obiceiuri, de gustarea ei ca parte din propriul ritual de relaxare sau de folosirea ei ca monedă de schimb atunci când o oferim fraților mai mici pentru favoruri. O importanță la fel de specială îi acordăm și noi, torturile noastre cu ciocolată fiind atât de bune încât nu vei ajunge să consumi 50 pe zi ca împăratul Montezuma, dar cu siguranță te vei întoarce mereu la ele.

Vezi și :

Torturi tematice

Cu riscul de a suna ciudat, torturile sunt “cireașa de pe tort”…
ilposts

Distribuie prietenilor :

Facebook
WhatsApp